• Zuid-Europa heeft momenteel te maken met een hittegolf, waarbij het de vraag is of er temperatuurrecords worden gebroken.
  • Dinsdag gold in twintig Italiaanse steden code rood vanwege de extreme hitte.
  • Ook elders in de wereld kan het behoorlijk warm zijn: de Chinese hoofdstad Beijing heeft dit jaar al 27 dagen te maken gehad met een temperatuur van meer dan 35 graden Celsius.
  • Lees ook: Gemiddelde temperatuur aarde op record: dit zijn de 5 warmste plekken aller tijden per continent

Deze maand werd een nieuw record neergezet voor de gemiddelde temperatuur op aarde en in verschillende delen van de wereld is het bovengemiddeld warm.

In Italië geldt dinsdag in twintig grote steden code rood vanwege de extreme hitte. Slechts in zeven van de 27 steden waar de kleurcodes voor worden uitgegeven geldt niet het hoogste waarschuwingsniveau. Volgens de overheid is de warmte niet alleen een risico voor kwetsbaren, maar voor iedereen in de steden met code rood.

Maandag gold de waarschuwing al voor zeventien steden, op dinsdag worden Napels, Venetië en Verona daar nog aan toegevoegd. Alleen in Milaan, Turijn en vijf kuststeden is geen code rood van kracht. Daar is code oranje afgegeven, behalve in Genua: de enige stad met code geel.

De hoogste temperaturen worden dinsdag volgens Rai News op het eiland Sardinië verwacht, waar het 47 graden kan worden. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA liet eerder deze week weten er rekening mee te houden dat het Europese temperatuurrecord van 48,8 graden kan sneuvelen.

Niet alleen Italië gaat gebukt onder grote hitte. Griekenland, Spanje en delen van Frankrijk, Duitsland en Polen hebben eveneens te maken met zeer hoge temperaturen.

Ook extreem warm in Chinese hoofdstad Beijing

In de Chinese hoofdstad Beijing is een nieuw weerrecord genoteerd. Het werd dinsdag 35,1 graden op een weerstation in Beijing en daarmee was het de 27e dag in een jaar dat de temperatuur boven de 35 graden uitkwam.

Het vorige record voor het aantal dagen met hoge temperaturen in een jaar dateert uit 2000. Toen kwam dat aantal uit op 26. Tussen 1990 en 2020 lag het gemiddeld aantal dagen met temperaturen van 35 graden of meer in een jaar in Beijing op 10,6.

China heeft al langere tijd te maken met perioden van recordhoge temperaturen. Vorige maand werd de heetste junidag ooit gemeten in Beijing, toen het er meer dan 41 graden werd. Afgelopen weekend kwam ook een recordtemperatuur in de boeken. In Xinjiang in het noordwesten van het land liep het kwik op tot 52,2 graden, de hoogste temperatuur ooit in juli.

LEES OOK: Hittegolf onderweg naar Zuid-Europa: record van bijna 49 graden kan sneuvelen